Nyheter

Hej Amin Keivanshokouh, Development Engineer på Nexam Chemical!

2021-03-01

Amin Keivanshokouh, expert på tillämpad kemi, är ett av Nexam Chemicals senaste tillskott. I september 2020 blev Amin en del av kvalitetskontrollteamet samt utvecklingsgruppen. I en intervju berättar han mer om sitt arbete på Nexam Chemical och den första tiden i Sverige.

Amin, som arbetar vid Nexam Chemicals kontor i Lomma, förklarar att en typisk dag börjar med att han går igenom och kontrollerar materialens kvalitet. Därefter arbetar han med sin andra roll inom forskning och utveckling, där han bland annat genomför tester.

– Jag hanterar våra produkters kvalitet och säkerställer att vi levererar efter våra kunders önskemål. Förutom det utvecklar jag nya produkter för framtiden. Ett av de viktigaste områdena är återvinning; fler och fler företag vill använda återvunnet material i sina produkter. Genom våra lösningar blir detta möjligt, samtidigt som vi hälper kunderna att bli mer hållbara i sin verksamhet, säger Amin.

Fokus på polymerkemi

Amin Keivanshokouh är 29 år och växte upp i Iran. Han flyttade till Teheran 2014 för att studera till en masterxamen i polymerkemi.

­– Mina studier handlade om polymervetenskap som kan tillämpas inom medicin. Biopolymerer, det vill säga polymerer som används för vävnadsteknik och smarta läkemedelsleveranssystem, var en del av studierna. Under perioden gjorde jag även försök att bygga polymerer från dopamin, säger Amin.

Efter ha tagit examen som en av de främsta studenterna, började han på ett forsknings- och utvecklingsföretag i Teheran 2017. Amin arbetade här under två år, bland annat i ett projekt som syftade till att använda ihåliga polymerfibrer för att separera och rena vatten. I ett annat projekt gjordes försök att skörda vatten med hjälp av metallorganiska ramar (MOF) för att fånga luftfuktighet.

Det var förra året som han uppmärksammade den lediga tjänsten hos Nexam Chemical och bestämde sig för att ansöka.

– Jag visste redan att jag blir glad av att arbeta med polymerer. Nexam Chemical har en stor affärspotential och är på väg att bli en ledande aktör på marknaden. Jag ser stora möjligheter för företaget att blomstra och jag vill vara en del av den resan, säger Amin.

Ny i Sverige

I och med tjänsten vid Nexam Chemical är detta första gången som Amin bor och arbetar i Sverige.

– Mitt intryck av Nexam Chemical är att företaget har en vänlig kultur. Alla har gett ett varmt välkommande och kommer fram och pratar, trots språkbarriären. Jag uppskattar verkligen friheten att fatta beslut, utrymme för forskning och att det ständigt görs framsteg, säger Amin.

Amin bor idag i Lund med sin fru, som också är kemist. Trots att han saknar solen från Iran, njuter han av Sverige och staden.

– Jag ser fram emot de närmaste åren och alla spännande produkter som vi kommer att ta ut på marknaden. Nexam Chemical kommer definitivt att vara ett namn att räkna med, avslutar han.