Nyheter

Attraherar framtidens arbetskraft

2021-11-18

På Nexam finns medarbetare från hela världen. I Svenska Lomma liksom i St. Andrews i Skottland samlas forksare och innovatörer som alla vill bidra till att göra plast till ett material för framtiden. En av medarbetarna som sökt sig till Nexam är Rodrigo Gouy, från Brasilien.

– Jag kom till Nexam för att bidra till att skapa en bättre framtid. Det är det vi jobbar med, att ta fram produkter för framtidens marknad, säger Rodrigo Gouy

Många är vi som vill ha ett arbete som är betydelsefullt, där man får möjlighet att bidra till en positiv samhällsutveckling. Det blir tydligt att det är denna drivkraft som fått doktorerade kemisten och Brasilianaren Rodrigo Gouy att bosätta sig i Skottland för att arbeta för Nexam.

– Nexam är ett spännande bolag där jag till vardags får arbeta med att utveckla produkter som påverkar marknaden. Våra plattformar kan göra reell skillnad och det är det som gör att människor från världens alla hörn kommer hit, berättar Rodrigo.

Rodrigo Gouy har en doktorsexamen inom organisk syntes- och läkemedelskemi och är en del av Nexams fosknings- och innovations-team. Dagarna spendarar han på produktionsanläggningen i St. Andrews där förstklassig teknologi används för att utveckla tillsatser som förändrar egenskaperna hos plast. Ändamålen varierar mellan att skapa högteknologiska kompositer som tål extrem påfrestning och värme till att möjliggöra och förenkla återvinning av olika typer av plastmaterial.

– Plast finns överallt och är ett livsviktigt material för oss människor. Tänk bara på hur det hade sett ut inom vården om vi inte använde plast och hur skulle vi säkerställa livsmedelsförsörjningen? Nyckeln är att vi måste säkerställa att den plast som tillverkas är kvalitativ, håller och har rätt egenskaper för att utföra tänkt uppgift. I nästa steg måste vi möjliggöra cirkulära materialflöden. Vi jobbar på båda dessa fronter vilket gör mitt jobb varierande men framförallt att det känns oerhört värdefullt, berättar Rodrigo.

Rodrigo menar också att det finns fördelar med att arbeta på ett innovativt tillväxtföretag. Det finns en forsknings- och innovationskultur som följt med bolaget från starten vilket märks på arbetklimatet och synen på produktutevckling.

– För att påverka industrin och bidra till en positiv förändring krävs det att innovationerna kommersialiseras och kommer ut på marknaden. Vi arbetar alltid väldigt nära våra kunder och andra aktörer i utvecklingsarbetet, det gör att produkterna är relevanta på marknaden från början, förklarar Rodrigo.

Trots att Rodrigo befinner sig i Skottland är det bara en handfull kollegor som kommer från UK, andra kommer från Spanien, Sverige, Ungern, Polen, Ryssland, Italien och Korea.

– Det är givande att arbeta med kollegor från så många olika kulturer. Det är också bra eftersom våra kunder och partners befinner sig runt om i hela världen, avslutar Rodrigo.