Nyheter

Nexam Chemical Reactive Recycling™: Vetenskapligt bevisad lösning för förbättrad polymeråtervinning

2024-03-05

Nexam Chemical, en ledande leverantör av innovativa lösningar för polymerförbättring, kan stolt meddela en vetenskaplig validering av dess banbrytande tillsatser för Reactive Recycling™, utformade för att revolutionera återvinningen av polypropen (PP). Denna patenterade teknologi visar på enastående förmågor att reparera polymerer som försämrats under på varandra följande återvinningscykler, vilket adresserar en kritisk utmaning inom plastindustrin och möjliggör hållbara och effektiva återvinningsprocesser.

Plaståtervinning spelar en avgörande roll för att uppnå polymercirkularitet, särskilt för polyolefiner, där mekanisk återvinning ofta betraktas som en nedåtgående process. Nexam Chemicals tillsatser för Reactive Recycling ™ har nu forskats på vetenskapligt och visat sig effektiva för att återställa molekylvikten och förbättra bearbetnings-förmågan hos återvunnen PP, vilket höjer dess användbarhet inom krävande användningsområden.

Effektiviteten hos Nexam Chemicals tillsats utvärderades rigoröst i en nyligen publicerad vetenskaplig studie i tidskriften “Polymer Degradation and Stability”. Genomförd av forskare från Institutionen för Tillämpad Vetenskap och Teknik vid Politecnico di Torino, Italien, undersökte studien effekten av termomekanisk nedbrytning på PP-mikrostruktur under flera extrusionscykler. Resultaten visade att införandet av Nexam Chemicals tillsats effektivt förhindrade minskningen av molekylvikten hos återvunning PP, samtidigt som den tillförde fördelaktiga smältstrukturfenomen.

Dr Alberto Frache, medförfattare till studien, kommenterade: “Vår forskning indikerar att Nexam Chemicals tillsats erbjuder en lovande väg för att uppnå återvunnen PP med modulerbara flödeseigenskaper och förbättrad bearbetningsförmåga. Dessa framsteg har betydande konsekvenser för den cirkulära ekonomin, främjande av hållbara metoder och resurseffektivitet.”

Tillsatserna i fråga, redan idag tillgängliga på marknaden under varumärket Reactive Recycling ™, presenterar en mångsidig lösning för mekanisk återvinning, både efter tillverkning (post-industrial) och efter användning (post-consumer). Genom att bevara integriteten hos återvunnen PP öppnar dessa tillsatser nya möjligheter för att öka värdet på avfall och skapandet av högkvalitativa återvunna produkter. Dessutom harmoniserar denna innovation väl med den globala omställningen mot en cirkulär ekonomi, vilket driver investeringar och innovationer över hela värdekedjan för plastindustrin.

“Vi är glada att kunna lyfta fram den vetenskapliga stringensen bakom våra tillsatser för Reactive Recycling™, som innebär ett betydande steg mot en mer hållbar framtid”, säger Christer Svanberg, CTO på Nexam Chemical. “På Nexam Chemical är vi engagerade i att utveckla banbrytande lösningar som adresserar utmaningarna med polymeråtervinning, vilket bidrar till en renare, grönare planet.”

“Detta innebär en betydande milstolpe inom polymeråtervinning, och jag är stolt över att kunna dela detta bidrag till den globala plaståtervinningsindustrin. Vår teknik för Reactive Recycling™ öppnar för en betydligt ökad användning av rPP i processer som för närvarande är begränsade till främst jungfruligt material, till exempel skumning, blåsformning, vakuumformning och filmblåsning”, säger Ronnie Törnqvist, VD för Nexam Chemical.

För mer information om Nexam Chemical och dess innovativa tillsatser för reaktiv återvinning™, besök gärna http://www.nexamchemical.com.

För mer information, kontakta:

Ronnie Törnqvist, VD, +46-706 25 41 85, ronnie.tornqvist@nexamchemical.com 

Ladda ner som PDF