Nyheter

Martin Roos – ny styrelseledamot i Nexam Chemical

2021-08-26

Martin Roos valdes in som ny styrelsemedlem i Nexam Chemicals styrelse vid årsstämman i maj 2021. Här får du lära känna Martin lite närmare. 

Berätta lite om din bakgrund

Jag är civilingenjör i kemiteknik och civilekonom i grunden. Jag inledde min karriär på Ericsson, där jag arbetade under 12 år. Största delen av tiden var jag utomlands, bland annat i Italien, Sydafrika, Brasilien, Panama och Puerto Rico. Mitt sista uppdrag inom Ericsson var som ansvarig för de Karibiska och Centralamerikanska marknaderna. Efter det flyttade jag över till en av mina kunder, Cable & Wireless Communications, där jag var vd för verksamheten i de 14 engelskspråkiga öarna i Karibien. Efter att ha gjort det i några år fortsatte jag på operatörssidan som vd för telekomoperatören Altice på Dominikanska Republiken. År 2018 flyttade jag hem till Sverige igen och här arbetar jag idag med ett antal styrelseuppdrag och med investeringar.

Hur kom det sig att du blev en del av Nexams styrelse?

Jag hade fått upp ögonen för bolaget och tyckte att det var intressant. Jag sitter sedan tidigare i styrelsen för Seamless Distribution System, och några med anknytning dit har även kopplingar till Nexam. De uppskattade mina bidrag i den andra styrelsen och tyckte att jag kunde vara intressant även för Nexam. Det passar bra med tanke på min internationella bakgrund, att jag lägger mycket fokus på marknadsföring, försäljning och strategi. Jag har ju också, även om det är mer än 20 år sedan jag stod i ett labb, en bakgrund inom kemi.

Hur ser du på Nexams resa så här långt?

Det har varit en otroligt spännande resa. Nexam har gått från att ha varit lite av ett förhoppningsbolag med några specialkemikalier, till att ha gjort vissa av dessa till framgångsrika produkter som växer snabbt. Man har även kompletterat verksamheten med masterbatch-produktion, en intressant komplementär nisch. Det är fantastiskt att se bolag utvecklas på det här sättet, Nexam är ett tydligt exempel på hur entreprenöriellt Sverige är. Det finns många mindre bolag med stor kompetens inom specifika områden och som lyckas vara internationella på liten skala och som växer. Det är jättekul att se, det är få länder som har den typen av dynamik. Det finns en tydlig nybyggaranda.

Nexam ligger helt rätt i tiden, då våra ledord är att göra bättre plast för framtiden. Det finns mycket vi önskar att vi kunde göra oss av med eller vara utan men plast är definitivt ett material som är här för att stanna. Då är det oerhört intressant att vara i ett bolag som kan göra materialet bättre och mer återvinningsbart. Det känns väldigt motiverande att det finns ett högre syfte som bolaget existerar för.

Vad är viktigt för Nexam att fokusera på framåt?

Något av det viktigaste är att bolaget kan spela en stor och betydelsefull roll i att göra plaster mer gröna. Dels genom att möjliggöra ökad återvinning där vi precis lanserat nya produkter, dels genom att höja prestandan på standardplaster, som vår framgång med PET skum, men kanske även bioplaster. Efterfrågan på gröna plaster växer på marknaden men många av de plastmaterial som kommer från exempelvis sockerrör eller skogen har inte lika bra mekanisk eller fysisk prestanda som traditionella plaster. Nexams reaktiva kemi kan förbättra de mekaniska egenskaperna och den fysiska prestandan hos plast. Kan vi åstadkomma det även hos bioplast kan vi göra det till ett mer realistiskt alternativ för många industrier.

Även om Nexam haft stora framgångar de senaste åren, är det relativt sett ett litet bolag. Det kräver fortsatt fokus på flexibilitet, snabbhet och att ha så låga kostnader som möjligt. När volymerna är små måste vi vara effektiva. På sikt behöver bolaget bli större för att få in lite skalekonomi i några av produkterna.

Vem är du som privatperson?

Efter att ha bott utomlands i nära 20 år är jag tillbaka i Stockholm igen, och trivs jättebra. Jag är gift och har två barn, 13 och 11 år. Som familj gillar vi att resa, laga och äta mat och så har vi skaffat oss en katt nyligen.