Nyheter

Ilnar driver Nexams försäljning i Ryssland och Centralasien

2021-05-07

Med bas i Moskva arbetar Ilnar Mingalimov med prospektering, försäljning och att konsultera Nexam Chemicals nuvarande kunder i Ryssland och Centralasien.
– Jag finner det mycket givande att vara en del av att utveckla branschen med bättre och mer hållbara material som resultat, säger Ilnar.

Ilnar är uppvuxen i Samara, där han genomförde sina högre studier vid Samara State Aerospace University med en examen inom internationell logistik. Det var också inom detta område hans karriär tog sin början. År 2017 började Ilnar arbeta som managementkonsult för ett svenskt konsultföretag i Moskva där han hjälpte svenska företag att blir mer framgångsrika i Ryssland och Centralasien. Det var här han kom i kontakt med Nexam Chemical.

– Jag började arbeta med ett projekt för Nexam som konsult och tyckte omgående att det var en väldigt intressant verksamhet med stor potential. Jag fattade tycke för marknaden och insåg att det var inom detta område jag vill verka. Vi befinner oss inom en bransch under stor förändring och har möjlighet att aktivt bidra till en positiv utveckling, förklarar Ilnar.

Ilnar ser sig som länken mellan det, i jämförelse, lilla svenska företaget med de stora innovationerna och de stora ryska spelarna inom tillverkningsindustrin. Kunderna på den ryska och centralasiatiska marknaden återfinns inom områden som plasttillverkning, flygindustri, konstruktion, återvinning och tillverkningsindustri.

Ilnar berättar att reactive extrusion och återvinning är två av de största samtalsämnena med kunderna i Eurasia just nu.

– Plötsligt började alla prata om återvinning. Speciellt plasttillverkarna, de vill alla vara I framkant genom att öka återvinningsgraden på sina produkter. Samtidigt får vi förfrågningar från polymertillverkare om att justera egenskaperna i nytillverkat material för att nå upp till olika branschstandarder. Vi har produkter som kan göra alla aktörer i värdekedjan mer hållbara.

Som ansvarig för försäljningen i Eurasia menar Ilnar att han behöver vara såväl tålmodig som kreativ för att skapa långsiktiga affärsrelationer.

– Eurasien, är stort med varierande kultur. Varje land har sin egen historia och lokal affärssed med egna kulturella koder och sätt att göra affärer. Men en sak som är gemensamt är att interpersonella relationer spelar en stor roll för att skapa starka affärsrelationer, säger Ilnar.

Det senaste året har för Ilnar, liksom för de flesta av oss, inneburit färre resor och istället fler digitala möten. Något som nu långsamt börjar återgå till det normal igen.

– Det gångna året har fått mig att inse vikten av att träffa kunderna fysiskt. Det är glädjande att vi återigen kan börja ses i ökad utsträckning. Jag var exempelvis i Uzbekistan i förra veckan för att träffa en kund. Förutom ett antal möten och besök vid fabriken, tog sig verksamhetschefen sig tid att umgås och visa mig hans hemstad. Jag uppskattar verkligen hans gästfrihet, det skapade en bra grund för en långsiktig affärsrelation, förklarar han.

Ilnar avslutar med att betona att han ser fram emot att fortsätta utvecklas tillsammans med Nexam Chemical.
– Vi har bra produkter som efterfrågas på marknaden, bra människor med hög kompetens och bra försäljningskanaler. Jag trivs med den variation mitt jobb innebär och gillar utmaningen i att lära mig ännu mer om de möjligheter kemi och plast ger oss. Det är trots allt ett material som finns i nästan allt runt omkring oss, från förpackningar till en tröja, ett vindkraftverk eller en jetmotor.